Igår när jag skulle mäta upp mjölken till bullarna så märkte jag att den var allt annat än fräsch (oöppnad men hade gått ut dagen innan). Eftersom vi ändå var sugna på bullar så mätte jag istället upp vatten och hoppades att slutresultatet skulle bli lika bra, och det blev det! :) Det är snudd på godare med vatten än mjölk.
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter mjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i vattnet. Värm tills det är 37 grader. Häll det över jästen och rör tills jästen har löst sig. Rör i de andra ingredienserna. Låt degen jäsa 30-40 min. Ta upp degen och knåda den. Kavla ut till rektanglar och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Jäs ca 20 min till. Grädda i 250 grader ca 5-8 min. Låt svalna på galler under bakduk.