Toscakaka

Svärmor hade gjort en toscakaka och då vi tyckte att den var jättegod så tog vi receptet och bakade två toscakakor :)

022 (2)

50 g margarin eller smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1½ dl sötmandel eller 100 g flagad sötmandel
75 g margarin eller smör
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1½ msk vetemjöl
1½ msk mjölk

Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen, helst en med löstagbar kant. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med smöret och vanlijsockret. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen.

Grädda den nätt och jämnt färdig, ca 25 min i nedre delen av ugnen.

Glasyren: Gör den medan bottnen gräddas. Hacka mandeln eller använd flagad mandel. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Rör ner mandeln.

Bred glasyren över kakan. Sätt in den lite högre upp i ugnen och grädda tills glasyren fått färg, ca 15-20 min. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *